Ik zit op het VO

Hallo leerlingen,

Zit je in een andere klas dan mavo 3 of 4 en wil je op onze school komen? Neem dan contact op met een van onze afdelingsleiders, die helpt je dan verder. Zit je in mavo 3 of 4, dan vind je hier informatie hoe je bij ons op school zou kunnen komen.

Als het goed is zitten jullie nu in mavo 4, een belangrijk jaar, namelijk het jaar van je eindexamen. Of je zit nog in mavo 3, maar bent nu alvast aan het nadenken over wat je na de mavo wilt gaan doen. Misschien zit je op de Rientjes Mavo, op het Broeckland College, of op een andere school. Je denkt er misschien wel over na om na de mavo door te stromen naar de havo. Misschien wel de havo op het Niftarlake College. Lees dan vooral verder.

Misschien ken je het Niftarlake college al een beetje, omdat je er een keer geweest bent of omdat je leerlingen kent die bij ons op school zitten. De school telt zo’n 1650 leerlingen. Als je van een kleine school komt, vind je dat vast erg veel. Toch wen je er gauw aan.

Als je naar havo 4 wilt, moet je een mavo-diploma hebben. Dat diploma moet je in 4 jaar behaald hebben. Heb je langer over de mavo gedaan of ben je al 18 jaar, dan moeten er bijzondere redenen zijn om je toe te laten tot havo 4.
Op de mavo heb je sectoren met vakken die je kunt kiezen. Op de havo hebben we het over profielen waarbij je vakken kiest. Er zijn vier profielen in totaal, die zijn op alle havo-scholen hetzelfde. De keuzevakken kunnen wel per school verschillen. Als je van de mavo komt en een profiel kiest is het belangrijk dat je de vakken leuk vindt en dat je er al les in hebt gehad.

Je kiest een profiel en enkele keuzevakken. Wat je je goed moet realiseren is dat op de havo-opleiding het niveau hoger is en de omvang van de stof toeneemt. Er wordt een meer zelfstandige studiehouding van je verwacht dan op de mavo. Als je niet zo’n studietype bent, moet je er goed over nadenken of je dat kunt opbrengen.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan onze HAVO-4 special, met daarin alle informatie over de profielen, aanmelden, de toelatingseisen en procedure. En wie weet zien we je in havo 4 op het Niftarlake College!