Bèta Challenge

Vanaf schooljaar 2020-2021 kun je op onze school het Bèta Challenge Programma volgen in de mavo. Dit is een soort technasium voor de mavo. In de brugklas mavo/havo maak je daar al kennis mee in het schooljaar 2019-2020 doordat je het vak ‘Technologie & Toepassing’ (T&T) krijgt. En omdat wij als school het belangrijk vinden dat je zo veel mogelijk kennismaakt met de echte wereld, hebben we ook het vak Toekomst is Nu (TiN). Dit vak volg je in mavo 2.

Technologie & Toepassing (T&T)

T&T staat voor Technologie & Toepassing. Bij T&T draait het om het uitdenken en uitvoeren van projecten onder leiding van externe opdrachtgevers en vervolgopleidingen. Via deze projecten ga je ontdekken wie jij bent, waar je goed in bent en wat je later wilt doen.

Je gaat allerlei dingen leren zoals onderzoeken, plannen, samenwerken, ontwerpen en presenteren. Ook ga je leren hoe je terugkijkt op wat je hebt gedaan en wat je daarvan kunt leren, dit noem je reflecteren. Zo leer je jezelf steeds beter kennen. Verder maak je kennis met allerlei bedrijven en banen en ga je langs bij verschillende opleidingen zodat je goed weet wat er allemaal mogelijk is als je klaar bent met de mavo.

De opdrachten bij T&T komen van bedrijven waar technologie een belangrijke rol speelt. Denk maar aan de zorgsector, waarin ze via automatisering veel handiger informatie van patiënten kunnen bekijken. Of wat dacht je van webshops?

Sinds 2018-2019 is het Bèta Challenge Programma nieuw op onze school. Dat jaar hebben we een pilot gedraaid in leerjaar 1. We hebben per 1 januari 2019 de officiële licentie  gekregen. Het vak zal uitgebreid worden naar de hogere leerjaren in schooljaar 2020-2021.

De Bèta Challenge is een landelijk programma. Op deze website vind je meer informatie.

Toekomst is Nu (TiN)

TiN staat voor Toekomst is Nu. Het vak TiN is exclusief op het Niftarlake voor de mavo. In dit vak krijg je op een andere manier les dan bij de “gewone” vakken. Je leert hier onderzoeken, ondernemen en wie je zelf bent. Allemaal ingrediënten die je nodig hebt voor de toekomst en de snel veranderende wereld.

TiN is een vak waar je door middel van thema’s wordt klaargestoomd voor de vaardigheden die je nu en in de toekomst nodig hebt. De thema’s zijn voornamelijk maatschappelijk van aard zodat het een aanvulling is op de thema’s van het vak T&T.

Het vak is anders dan de andere vakken op het Niftarlake College.

  • De ene keer werk je met klasgenoten, en de andere keer met leerlingen uit andere klassen.
  • Je bent zowel binnen als buiten de school bezig. Leren doe je immers overal.
  • Je krijgt voor het vak geen cijfer. Het gaat er vooral om dat je laat zien dat je steeds beter wordt in de verschillende vaardigheden.
  • TiN wordt gegeven in een blok van 150 minuten. Hierdoor heb je alle tijd om aan de verschillende projecten te werken en het met de docenten te hebben over je voortgang.

Op deze website vind je meer informatie en beelden over TiN.