Steven Plomp

“Voor je het weet heb je eindexamen gedaan en dan ga je het nog missen!”

Steven (docent beeldende vorming, vertrouwenspersoon voor leerlingen, faalangsttrainer en mentor tweede brugklas) werkt sinds 2003 op het Niftarlake. In het derde jaar van zijn opleiding liep hij stage bij een docent beeldende vorming en het jaar daarna kon hij een aantal uur komen werken, omdat er iemand met zwangerschapsverlof ging. Het jaar daarna ging er iemand in de bevo-sectie weg en mocht hij blijven. Steven is dus al bijna twintig jaar werkzaam op deze school, maar ook is hij oud-leerling! Hij kwam hier in 1993 op school als brugklasser, dus in totaal loopt hij hier al dertig jaar rond. Dat is dus het grootste deel van zijn leven. Bijzonder!

Sommige van zijn docenten van toen zijn nu zijn collega’s. De vakken die hij geeft zijn: kunst (beeldende vorming), Art en CKV (culturele en kunstzinnige vorming). Het leukste aspect van zijn werk vindt hij het contact met de leerlingen. Daarom voelt Steven zich ook erg thuis in zijn rol als vertrouwenspersoon. Leerlingen kunnen met hem in gesprek, over welk onderwerp dan ook. Leerlingen hebben behoefte aan een luisterend oor en, zoals hij zegt: “Wellicht kan ik ze een goede raad geven. Het helpt al heel veel als leerlingen hun ei kwijt kunnen. Ik vind dit een erg dankbare taak.”

Steven vervolgt: “Ik ben mentor van klas B2G. Eigenlijk ben ik altijd mentor geweest. Eerst van de eerste klas, de laatste jaren voornamelijk van de tweede klas. Ik vind het erg leuk om te doen. Het geeft je net een extra klik met leerlingen en ik kan naar ze luisteren of ze even een duwtje in de rug geven. Dit jaar is het voor mij ook weer een beetje nieuw met de tweejarige brugklas. Verder is het is altijd mooi als leerlingen zichzelf verbazen. Dat ze veel meer kunnen dan ze op voorhand dachten. Als leerlingen echt trots zijn op hun werk. Daar word ik wel blij van. Wat het Niftarlake speciaal maakt, is dat men elkaar in beeld heeft, ook al is het een grote school. De deuren staan voor elkaar open. Leerlingen worden gezien en gehoord.”

Steven wil nog meegeven aan (toekomstige) Niftarlakers dat genieten van je middelbareschooltijd erg belangrijk is: “Voor je het weet heb je eindexamen gedaan en dan ga je het nog missen!”