Team Niftarlake op het NKD 2022

Op vrijdag 11 november deed team Niftarlake, samen met 33 andere teams, weer mee aan het nationaal kampioenschap debatteren in Bilthoven. De druk was groot, al was het maar omdat voormalig teamlid Thijmen dit jaar jurylid was. Het team bestond dit jaar uit Lara, Ilan, Lucas en Sjoerd. Jadie en Olivier zijn beiden aan het werk geweest als leerling jurylid.

Allereerst debatteerde we tegen het Vechtstede college uit Weesp over sociale media. Lara wist hier overtuigend de verslavingsgevoeligheid van sociale media duidelijk te maken. Sjoerd deed zijn best om in de conclusie te laten zien dat wij betere argumenten hadden. De jury was dit met hem eens. Helaas hadden onze tegenstanders een betere presentatie en wonnen zij daarmee het gehele debat.

Vervolgens pleitten we in een debat, tegen het Koningin Wilhelminacollege uit Culemborg, tegen het invoeren van een persoonlijk CO2 budget. Team Niftarlake won hier zowel op vorm als op inhoud. Zo kwam Ilan met argumenten met titels als de ‘prijs van Parijs’ en ‘vervelende vervuiling’. Een vraag of we dan wel lid van de EU zouden kunnen blijven werd uitstekend door Lucas met gerichte bluf gepareerd. Er werd overtuigend naar een niet bestaand wetsartikel verwezen.

Het derde debat was een improvisatiedebat met een stelling die we niet konden voorbereiden. Onze tegenstander was hier het Leidse Da Vinci college. We moesten hier betogen waarom mobiele telefoons in het openbaar vervoer verboden moeten worden. Ook hier kon Lara gelukkig weer in de opening de tegenstanders wijzen op de verslavende werking van apps als Tiktok. Lucas was in dit debat in topvorm. Hij wist de interrupties perfect te gebruiken en wist net op tijd zijn eigen interruptie als vraag te plaatsen. Hiermee kreeg hij de lach en de jury aan zijn kant. Mede daardoor wonnen we ook dit debat.

Helaas was dit niet genoeg. We werden 14 van de 34, dat is net te weinig om door te mogen naar de finale. We kunnen wel terugkijken op een geslaagde dag en gaan na het MEP vol in voorbereiding voor het Lagerhuisdebat van BNNVARA in februari. Hier verloren we vorig jaar nipt de finale en dat smaakte naar meer.

Leerlingen die mee willen debatteren zijn altijd welkom, ongeacht in welke klas je zit. We debatteren elke donderdag het eerste uur. Wil je meer weten, neem dan contact op met Jasper Haenen (J.Haenen@niftarlake.nl)